Saltar a continguts

Associació Fènix

Navegació

Menú principal

RSSNotícies sobre el càncer

17/04/2014
Autoritzat un nou fàrmac que augmenta un 20% la supervivència en càncers mama

Els hospitals catalans poden des d'aquest dilluns incloure l'eribulina en els seus protocols

Imatge de complement Ampliar imatge

La Generalitat autoritza des d'avui l'ús de l'eribulina per part dels hospitals catalans, un nou fàrmac extret d'esponges marines, per a pacients amb càncer de mama avançat o metastàtic que, en estudis clínics a l'Hospital Vall d'Hebron, ha demostrat que incrementa la supervivència en un 20%.

Aquest fàrmac, que podria ser també eficaç en altres tumors, com els de pulmó i el sarcoma, va ser inclòs el setembre del 2013 pel ministeri de Sanitat dins les prestacions farmacèutiques del Sistema Nacional de Salut, encara que després és cada autonomia la que té potestat per determinar la inclusió de les noves teràpies en la seva cartera de productes.

Els centres hospitalaris de la xarxa pública especialitzats en oncologia de Catalunya, com l'Institut Català d'Oncologia (ICO), Hospital Vall d'Hebron, el Clínic o Sant Pau, entre d'altres, han començat a tramitar la incorporació de l'eribulina en els seus protocols de tractament del càncer de mama.

Catalunya se suma avui a altres comunitats autònomes que ja havien aprovat l'ús de l'eribulina, com el País Basc, Navarra, Balears, l'Aragó, Múrcia o la Comunitat Valenciana.

Segons ha informat avui la farmacèutica Eisai, que comercialitza el producte, altres estan en procés d'aprovació, com Astúries, Galícia, Cantàbria o la Rioja, mentre que la resta de comunitats deixen que sigui cada hospital el que ho autoritzi directament.

Els resultats clínics demostren que l'eribulina és el primer fàrmac per al tractament del càncer de mama metastàtic que incrementa la supervivència en pacients prèviament tractats amb taxans i antraciclines.

Segons ha explicat el cap del Programa de Càncer de Mama de l'Hospital Vall d'Hebron, Javier Cortés, "en vista dels resultats obtinguts i l'experiència clínica acumulada amb pacients, estem ara investigant el mecanisme d'acció de l'eribulina en tumors de mama localitzats [estadis primaris] amb l'objectiu de la curació".

Cortés, autor de l'estudi sobre aquest medicament publicat a la revista 'Lancet', ha avançat que estan investigant si la combinació de l'eribulina amb altres fàrmacs incrementa encara més la seva eficàcia sobre la supervivència i el control de la malaltia.

Un altre dels projectes, liderat a nivell mundial per l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, és comprovar l'eficàcia del medicament, en un estudi que està en fase III, en el tractament de càncer de pulmó i sarcoma.

L'eribulina, descoberta i desenvolupada per Eisai, és un producte natural que s'obté de l'esponja marina 'Halichondria okadai' i que funciona com a inhibidor cel·lular.

L'eribulina s'administra en unitats especialitzades de tractament oncològic –hospital de dia– i en cicles de 21 dies com un fàrmac intravenós.

La dosi necessària per a cada pacient es calcula en funció de la superfície corporal, i un avantatge destacable és que el temps d'administració es redueix a entre dos i cinc minuts d'infusió, de manera que les estades per al tractament són molt curtes.

Joana F. és una de les més de 26.000 dones que cada any són diagnosticades a Espanya de càncer de mama, de les quals prop d'una tercera part desenvoluparan metàstasi.

A Joana F., que té 68 anys, li van diagnosticar una neoplàsia de mama el 1997, cosa que la va obligar a passar pel quiròfan, quimioteràpia, radioteràpia i teràpia hormonal.

Quan la malaltia va remetre, es va bolcar en els seus dos fills i va seguir treballant en un taller de confecció, fins que, en un control rutinari, el 2007, li van diagnosticar una progressió del càncer primari amb metàstasi pulmonar, pleural i òssia.

De nou va haver de sotmetre's a quimioteràpia i teràpia hormonal, encara que el 2011 la metàstasi va progressar en els ossos i el pulmó.

El novembre del 2012 va ser inclosa en l'assaig clínic de l'eribulina. i des d'aleshores n'ha rebut 22 cicles, segons ha explicat la seva doctora, Patricia Gómez, oncòloga del Vall d'Hebron.

"La millora clínica de la Joana és clara, presenta des del principi una resposta positiva i tolerància al tractament amb eribulina", ha explicat la doctora.

La Joana només es queixa del cansament, encara que afirma que "de tots els tractaments, l'eribulina és el que se m'ha posat més bé".

Enllaç:  Font: ara.cat 
Aquest web forma part de: Portal d'Entitats de Solsona
© Associació Fènix - d’ajuda i suport contra el càncer - 25280 - Solsona - entitat declarada d'utilitat pública - fenixsolsones@gmail.com