Saltar a continguts

Associació Fènix

Navegació

Menú principal

RSSNotícies sobre el càncer

17/11/2014
Nova via de recerca contra el càncer de pulmó

Investigadors de la UB en col·laboració amb oncòlegs de l’Hospital Clínic de Barcelona han analitzat les cèl·lules veïnes més abundants en el càncer de pulmó, anomenades fibroblasts, i hi han identificat alteracions específiques per a cada subtipus tumoral d’aquesta malaltia. Aquests resultats, publicats a la revista científica Molecular Cancer Research, de l’Associació Americana per a la Recerca del Càncer, podrien facilitar el desenvolupament de teràpies personalitzades per als tipus més freqüents del càncer de pulmó.

Imatge de complement Ampliar imatge

El treball ha estat dirigit per Jordi Alcaraz, professor del Departament de Ciències Fisiològiques I de la Facultat de Medicina de la UB i investigador del CIBER de Malalties Respiratòries. També hi han col·laborat investigadors de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), de l’Hospital Clínic i del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa del CSIC.

Des de 2010, l’equip de recerca dirigit per Jordi Alcaraz, ubicat a la Unitat de Biofísica i Bioenginyeria de la UB, investiga el paper dels fibroblasts en la progressió tumoral. A diferència del que passa als teixits sans, els fibroblasts s’acumulen quan hi ha un tumor. Fins ara, es pensava que aquesta acumulació era deguda a factors de creixement segregats per les cèl·lules canceroses. No obstant això, estudis anteriors també han demostrat que els fibroblasts són molt sensibles a la rigidesa del seu entorn, com la que es produeix en els tumors sòlids.

L’estudi va comparar en quins casos aquesta acumulació és deguda a elements bioquímics —com ara els factors de creixement—, i quan és deguda al fet que el tumor és una massa sòlida, i per tant més rígida que el teixit sa. Les mostres estudiades provenien de fibroblasts del tumor de pulmó més freqüent, el càncer de pulmó no microcític, i concretament de dos dels seus subtipus: l’adenocarcinoma i el carcinoma de cèl·lules escatoses.

Estratègia personalitzada per a cada tumor
Els resultats del treball van donar respostes diferents segons el tipus de tumor. «Ens vam trobar amb la sorpresa que els fibroblasts del carcinoma escatós s’acumulen moltíssim en entorns rígids, a diferència dels entorns tous com el pulmó sa. En canvi, són bastant insensibles als factors de creixement. A la inversa, els fibroblasts d’adenocarcinoma no s’aprofiten gaire d’un entorn rígid al seu voltant, però necessiten molts factors de creixement per poder proliferar i acumular-se», explica Jordi Alcaraz.

Aquesta recerca obre la porta a aprofitar les propietats úniques de cada subtipus tumoral per tal de dissenyar teràpies personalitzades. «Recentment, s’ha publicat un estudi clínic amb un inhibidor de diverses vies de factors de creixement que va funcionar amb els adenocarcinomes i no va funcionar amb els carcinomes escatosos, aparentment sense explicació, però que lliga molt bé amb els nostres resultats al laboratori», assegura.

Una col·lecció única a l’Estat
Per poder portar a terme aquesta recerca, el grup de Jordi Alcaraz, amb la col·laboració d’oncòlegs de l’Hospital Clínic coordinats per Noemí Reguart, han creat una col·lecció de fibroblasts única a Espanya amb mostres dels principals subtipus de càncer de pulmó obtinguts de pacients de l’hospital.

Aquestes mostres han permès a l’equip investigador aprofundir en aquesta via d’estudi del procés tumoral. «Fins ara, els treballs se centraven només en la cèl·lula cancerosa, però molts estudis han vist que les cèl·lules canceroses no són autosuficients i necessiten ajuda d’altres cèl·lules per desenvolupar-se», explica el professor Alcaraz. «Actualment, —continua—, cada vegada hi ha més interès per veure com les cèl·lules canceroses “corrompen” les cèl·lules veïnes perquè treballin a favor seu, ja que aquest coneixement es podrà utilitzar per desenvolupar noves estratègies terapèutiques». «És a dir, si pots aturar aquesta corrupció, podries aconseguir tallar la progressió del càncer», conclou l’expert.

El futur d’aquesta línia de recerca passa ara per comprovar alteracions específiques dels fibroblasts en altres subtipus de càncer de pulmó i també per esbrinar si les cèl·lules canceroses responen al mateix patró de comportament que l’equip investigador ha trobat amb els fibroblasts.

Aquest web forma part de: Portal d'Entitats de Solsona
© Associació Fènix - d’ajuda i suport contra el càncer - 25280 - Solsona - entitat declarada d'utilitat pública - fenixsolsones@gmail.com