Saltar a continguts

Associació Fènix

Navegació

Menú principal

RSSNotícies sobre el càncer

05/07/2014
Massagué creu que d'aquí cinc anys una anàlisi de sang podrà detectar el càncer

El científic català Joan Massagué, una de les primeres autoritats mundials en la investigació del càncer, creu que d'aquí cinc anys serà possible detectar molts tipus de tumors amb només una anàlisi de sang, una revolució, diu, en la detecció precoç d'una malaltia que va camí de normalitzar-se. 

Imatge de complement Ampliar imatge

 "Li dic revolució perquè pot anar molt ràpid, és econòmic i implementable a tot el món, com ho va ser en el seu moment Internet o la telefonia mòbil", afirma, en una entrevista a Efe, el director del Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de Nova York.

Segons Massagué, aquesta revolució està en els seus començaments i es comença a implementar ara però va tan ràpid que aplicar aquesta tècnica "podria ser cosa de poc temps, de quatre o cinc anys".

"Ara que les tècniques de seqüenciació de l'ADN dels tumors han avançat tant i són tan econòmiques, es pot fer una anàlisi de sang per veure si hi ha restes d'ADN d'algun tumor que tinguem en l'organisme. No sabem on, però està deixant anar cèl·lules, algunes es desfan, moren i el seu contingut d'ADN amb les seves mutacions es troba a la circulació"

El nivell de mutació cancerígena a la sang es pot llegir amb tècniques "altament sensibles" i, a partir d'aquests indicadors, veure la possibilitat que el pacient estigui desenvolupant un tumor maligne en alguna part de l'organisme, que caldria localitzar després amb una revisió a fons.

"Això sona complex però val per dir que estem probablement davant una revolució en la detecció precoç aplicable a molts càncers, no solament al de mama i al de còlon", ha apuntat.

Dominat en 50 anys

Massagué ha inaugurat aquesta setmana els cursos d'estiu de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP) amb un missatge esperançador: abans que passin 50 anys el càncer estarà dominat com ho estan des de mitjans del segle XX les malalties infeccioses.

I assegura que fins i tot serà abans quan s'arribi "a un nivell de satisfacció bastant important en la nostra relació amb el càncer i la nostra capacitat de gestionar-ho".

Aquest objectiu s'aconseguirà, d'una banda, convertint en rutinària la seqüenciació, és a dir la lectura completa i a fons, del tumor que s'hagi extret en el quiròfan. L'oncòleg té així una informació "exquisida i medicaments que pot aplicar o no segons el que aquesta informació li diu", apunta.

Combatre el càncer amb les nostres defenses

Un altre dels fronts oberts en la batalla contra el càncer és la immunoteràpia, que ja ha començat a aplicar-se i "augmentarà molt com teràpia normal del càncer en general".

"El nostre organisme constantment fa petits errors d'intentar generar tumors, no expressament sinó per accident, amb tantes cèl·lules i tants teixits que estan constantment renovant-se. I el nostre sistema immunitari està constantment netejant-nos d'aquests prototumors. El càncer que surt és perquè s'ha escapat d'aquesta vigilància", explica.

I afegeix: "Si reforcem el sistema immunitari perquè acabi d'atacar aquell càncer, anem a eliminar càncers gràcies a les nostres defenses".

També hi ha molts avenços a l'hora d'entendre la metàstasi. Va ser el mateix Massagué, a finals de febrer, qui va publicar un estudi esperançador sobre com els càncers de mama o de pulmó fan metàstasi al cervell.

És la convergència d'aquests tres elements i d'altres la que, segons el seu parer, ja està transformant la relació de l'ésser humà amb el càncer en "normal", com va passar amb les infeccions.

Enllaç:  Font: www.324.cat 
Aquest web forma part de: Portal d'Entitats de Solsona
© Associació Fènix - d’ajuda i suport contra el càncer - 25280 - Solsona - entitat declarada d'utilitat pública - fenixsolsones@gmail.com